Voorbeeld 4

Beiden AOW en pensioen en spaargeld € 180.000

Zet ik nu het te belasten (box 3) vermogen van € 120.000 bij één van de partners, dan wordt de totale teruggaaf € 189. De een betaalt, de ander ontvangt. Maar dit is FOUT.

Het belaste vermogen moet verdeeld worden over de partners, maar wat is nu de beste verdeling?

In dit geval zegt de automatische verdeling dat € 70.800 en € 49.200 (samen € 120.000) de voordeligste verdeling is. Dit geeft namelijk een teruggaaf van € 531, dus een voordeel van € 342,

Een professioneel aangifteprogramma berekent de gunstigste verdeling. Het programma van de Belastingdienst (waarbij u dus moet inloggen met een machtigingscode of DigiD en dat helaas voor velen wordt gebruikt door FNV en ANBO) zoekt NIET automatisch de voordeligste verdeling. Dat moet u handmatig doen, een lastig klusje, zeker als u ook nog rekening wilt houden met de aanslaggrens van € 46.

Foute verdelingen worden na het opleggen van de definitieve aanslag NOOIT hersteld; bezwaar maken helpt niet. Heeft u al aangifte gedaan en is de verdeling niet correct, dan dient u opnieuw aangifte te doen, alvorens de definitieve aanslag wordt opgelegd.

Klik hier voor voorbeeld 5